Filmovi inspirirani Beatlesima koje morate pogledati

Djevojke histerično vrište na koncertima planirajući vjenčanje s omiljenim članom benda, dok muškarci, iako ljubomorni, na glas pjevaju njihove pjesme. Govorimo o beatlemaniji, epidemiji koja se tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća proširila svijetom brže od, usudili bismo se reći, bilo koje druge epidemije.

Iako je od raspada Beatlesa prošlo točno pola stoljeća, beatlemanija je prisutna i danas, što ovu fantastičnu četvorku čini najprodavanijim svjetskim glazbenicima.

Osim iznimne glazbene ostavštine, utjecaj Beatlesa i danas se osjeća u globalnoj pop kulturi. Posebno mjesto zauzimaju filmovi kroz koje se kao lajtmotiv provlače neke od neprepoznatljivijih pjesama na planeti, stoga i danas njihove pjesme inspiriraju filmske kreativce. Ovo je popis pet filmova inspiriranih tom legendarnom četvorkom koje morate pogledati.

 

The Rutles: All You Need Is Cash (1978.)

Ova pseudo-dokumentarna komedija prikazuje karijeru fiktivnog britanskog sastava The Rutles. Film prikazuje uspon benda od ranih dana do nevjerojatnog svjetskog uspjeha.

 

I Wanna Hold Your Hand (1978.)

Godina je 1964., a Beatlesi već iznimno popularni, trebaju se po prvi put pojaviti u showu Eda Sullivana, na nastupu koji ih je pretvorio u svjetsko čudo. Radnja je fokusirana na grupu tinejdžera odlučnih u svom naumu da svoje idole vide uživo čime započinju uzbudljivu avanturu.

 

Can’t Buy Me Love (1987.)

Radnja ove simpatične komedije vodi nas u srednju školu gdje štreber Ronald Miller nudi jednoj od najpopularnijih djevojaka u školi tisuću dolara da se mjesec dana pretvara kako su u ljubavnoj vezi, a sve s ciljem da se probije u ‘’cool’’ društvo.

 

Across the Universe (2007.)

Ovaj revolucionarni rock mjuzikl prikazuje nemirne kasne šezdesete u SAD-u ispričane kroz ljubavnu priču.

 

Yesterday (2019.)

Yesterday je glazbena komedija koja postavlja nezamislivu premisu – što bi bilo kada se svijet ne bi sjećao pjesama Beatlesa?